Očkování zabrání nebo sníží dopady různých onemocnění

V současné době svět děsí obávaný koronavirus, který má na svědomí už stovky lidských životů. Jak jej zastavit, to vědci zatím neví, spoustě nemocí ale lidé mohou předejít očkováním.

Okolo očkování kolují nejrůznější mýty. Je však dokázáno, že imunizace každoročně zabrání dvěma až třem milionům úmrtí. Zároveň ochrání 750 tisíc dětí od invalidity a díky novým a inovativním technologiím moderní vakcíny chrání i osoby starší nebo s oslabenou imunitou.

Povinné očkování probíhá už u těch nejmenších mezi jejich prvním až 24. měsícem, kdy jsou děti očkované proti černému kašli, obrně, onemocnění vyvolaným hemofilem typu B, tetanu, záškrtu a žloutence typu B. Následně probíhá očkování proti příušnicím, spalničkám a zarděnkám.

Důležitá očkování

Očkování, ať už ta povinná, ale i ta doporučená, probíhají i v dalších letech života. Na řadu z nich přitom přispívají zdravotní pojišťovny. Jedním z nejčastějších očkování je to proti chřipce, na které je možno využít příspěvky v různé výši. Osobám nad 65 let věku je pak toto očkování hrazeno plně. Časté je také očkování proti klíšťové encefalitidě, které je možno provést u dětí od jednoho roku. Toto očkování sice není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, jednotlivé pojišťovny na něj ale přispívají v rozmezí od 700 až do 1500 korun.

Důležité je také očkování proti rakovině děložního čípku, kterou každým rokem onemocní okolo 480 tisíc žen z celého světa. Proti HPV je možné očkovat se například vakcínou Cervarix, což je hrazeno zdravotními pojišťovnami všem 13letým dívkám, ale i chlapcům. K dispozici je také vakcína, která je schválena pro ženy do 45 let věku. Od 14 let už se ale aplikují tři dávky, které stojí od 6600 do 12600 korun. Například Revírní bratrská pokladna na něj všem ženám a dívkám do 30 let poskytuje příspěvek ve výši čtyř tisíc korun.

Očkování na cesty

Důležité je zmínit také očkování proti žloutence typu A a B. Proti žloutence typu A se dá nechat očkovat například vakcínou Havrix, proti žloutence typu B, která je u dětí součástí hexavakcíny, pak vakcínou Engerix-B. V České republice je dostupná také kombinovaná vakcína proti oběma typům žloutenek pro dospělé s názvem Twinrix Adult. Také na očkování proti žloutence přispívají pojišťovny, například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR proplácí 500 korun a Zaměstnanecká pojišťovna Škoda ještě o 300 korun více.

Očkování proti oběma typům žloutenky by zároveň mělo patřit k základním povinnostem každého cestovatele. Pro cestování, především do méně vyspělých zemí Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky, je doporučováno také očkování proti břišnímu tyfu. Vybrané pojišťovny na toto očkování dávají příspěvek ve výši 500 korun. Při cestách do zahraničí se dá očkovat také proti žluté zimnici, choleře nebo malárii.

Na trhu je i celá řada dalších vakcín, například očkování proti planým neštovicím, které u dospělých jedinců mohou způsobit vážné komplikace. Názory lidí na očkování se sice různí, platí však, že očkování by se rozhodně nemělo podceňovat.

autor: ZIKADO