Tříkrálové sbírky byly znovu rekordní

Tříkrálové sbírky se letos opět povedly a znovu trhaly rekordy. Jen v Novém Jičíně a okolí se vybralo 678 777 korun.

Koledníci, kteří se do sbírky zapojili také ve Starém Jičíně, Šenově u Nového Jičína, Kuníně a Bernarticích nad Odrou tak vybrali o třicet tisíc korun více než před rokem. Do akce přitom vyrazil i rekordní počet koledníků, kterých bylo zhruba 450. „Nejmladšímu byly tři roky, nejstaršímu hodně přes sedmdesát let.

Navzdory počasí byli všichni stateční a lidé je za jejich odhodlání často odměňovali i sladkostmi,“ prozradila koordinátorka Tříkrálové sbírky v Novém Jičíně a okolí Markéta Brožová. Ještě větší úspěch měla Tříkrálová sbírka v mikroregionu Rožnovsko. „Na Rožnovsku bylo vybráno přes 1,4 milionů korun, což je o neuvěřitelných 54 343 korun více než v roce 2018,“ uvedla Tereza Olejníková z Charity Valašské Meziříčí, která měla sbírku na starosti. Vybrané prostředky budou v regionu využity na zajištění provozu Centra sociálně-materiální pomoci, rekonstrukci vnitřních prostor objektu, ve kterém sídlí služby pro lidi bez domova na ulici Zámecká ve Valašském Meziříčí, na pořízení dekontaminačního přístroje v Charitním domě pokojného stáří ve Valašské Bystřici a pomoc lidem v akutní nouzi. Získaná suma hodně pomůže i na Novojičínsku.

„Z vybrané částky zůstává pětašedesát procent novojičínské Charitě, zbývající část sumy půjde na celorepublikové charitní projekty a pomoc v zahraničí. Mimo jiné chceme podpořit i charitní klub rukodělných prací určený osamělým lidem, a nově také psychologickou pomoc pro naše klienty, kteří se dostali do problémů,“ dodala za oblast Nového Jičína Markéta Brožová.

(noc)