Tatra v Abú Dhabí odhalila nový vojenský vůz

V minulých dnech proběhl ve Spojených arabských emirátech hojně vyhledávaný veletrh EDIX 2019, kterého se zúčastnila i kopřivnická Tatra Trucks.

Společnost si pro všechny návštěvníky i odborníky připravila velkou novinku a v Abú Dhabí odhalila nový vůz z modelové řady Tatra Tactic, která je od roku 2008 zařazena do výzbroje české armády. „Jedná se o logistické a zabezpečovací vojenské vozidlo střední až těžké hmotnostní třídy. Na veletrhu bylo k vidění vozidlo s podvozkem v konfiguraci 4x4, ale k dispozici bude i provedení 6x6,“ prozradil tiskový mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Do nové kabiny, která je vybavena klimatizací, se vejde čtyřčlenná posádka. „Protože jde primárně o automobil pro vojenské použití, nechybí ani systém přetlakové ventilace chránící posádku před nebezpečnými chemickými nebo biologickými látkami v ovzduší nebo před následky použití zbraní hromadného ničení,“ doplnil Čírtek. Na střeše je také průlez a příprava pro lafetovanou zbraň. Vojenské modely Tatry má kromě Spojených arabských emirátů ve své výbavě také Jordánsko či Saúdská Arábie, ve které se od roku 2014 zároveň vyrábí.

autor: sob