Kroměříž už nemá noclehárnu, seďárna ale ve městě zůstala

Mrazivé dny jsou velkým nepřítelem lidí bez domova, kteří se v zimě často nemají kde ukrýt. V Kroměříži se bezdomovci ještě nedávno mohli důstojně vyspat v noclehárně, jenže společnost Astras od ledna její činnost ukončila.

A v dalších dnech bylo hodně rušno také okolo seďárny pro muže, kterou pod svá křídla nově převzala ADRA. „Jsme rádi, že ADRA vyšla městu vstříc a že seďárnu bude provozovat,“ uvedl místostarosta města Vít Peštuka. Seďárna slouží mužům bez domova, kteří nemají peníze nebo nesplňují podmínky pro přijetí do zařízení sociálních služeb, případně tato zařízení nemohou využít kvůli nedostatečné kapacitě.

Muži služeb seďárny, která je považována za nejdostupnější úkryt před zimou, mohou využívat od 19 do 7 hodin, musí však splnit několik podmínek: přijít mohou nejpozději v 21 hodin, v dechu nesmí mít více než jedno promile alkoholu a nesmí trpět žádnou nakažlivou infekční chorobou. „V seďárně se dále například nesmí chovat agresivně či hlučně, nesmí ohrožovat bezpečnost a zdraví provozních pracovníků ani ostatních uživatelů a nesmí zde kouřit, konzumovat alkohol a požívat jiné omamné látky,“ zdůraznil vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.

autor: ZIKADO