Hornické muzeum připomíná práci koní v dole

Největší hornické muzeum v Česku, které se nachází v ostravském Landek Parku, otevřelo novou důlní expozici. Dostala název Koník Ferdinand a další čtyřnozí havíři.

Koníka Ferdinanda muselo muzeum nakonec nechat vyrobit v Polsku.

Za novou expozici zaplatil areál, který je součástí památkově chráněných Dolních Vítkovic, kolem 100 tisíc korun. Na letošní sezónu zde však chystají také další novinky pro malé i velké návštěvníky.

„Vždy na jaře se snažíme náš areál, kde představujeme práci horníka, obohatit něčím novým. Je to hlavně proto, aby nás lidé měli důvod navštěvovat opakovaně. Letos to budou dvě nové expozice,“ sdělil ředitel Landek Parku Lumír Plac. Dodal, že letos, na konci března, se tedy v ostravských unikátních slojích František a Albert objevil důlní koník s vodičem a důlním vozíkem.

Historie důlní dopravy

„Jde o expozici popisující historii důlní dopravy. Myslím, že bude atraktivní i pro děti. I zvířata totiž pomáhala v dolech. Od nás už koníky v dole nikdo nezažil, protože zde pomáhali zhruba v letech 1850 až 1900. O to víc je důležité připomenout jejich pomoc a práci,“ líčil dále Plac.

Horníci zde pro koníky měli vybudované i nádherné stáje s keramickými žlaby. Podle dostupných informací zde byly dvě směny důlních koníků po osmi, které se v dole střídaly zhruba po 14 dnech. Koně v dole tahali vozíky s uhlím. Poté to místo nich začaly dělat důlní lokomotivy.

Koníka Ferdinanda vyrobili v Polsku

„Vůbec nebylo jednoduché sehnat výrobce realistického tažného koně. Nakonec se nám to podařilo až v Polsku. Na projektu pracujeme s kolegou Milošem Schaffelhofferem od loňského podzimu. Příběh důlního koníka Ferdinanda jsme zasadili do roku 1881. Sehnali jsme i realistické postroje a oblečení pro jeho vodiče, kterým je patnáctiletý Václav. S tím nám dokonce pomohli až v kostymérně v pražských filmových studiích Barrandov,“ líčil jeden z autorů projektu Karel Vilím. Podotkl, že celá instalace je vlastně poctou čtyřnohým havířům, tedy koním, kteří mlčky a obětavě pomáhali v dole dobývat černé zlato.

Připravují i expozici ryb

Druhou novinku v ostravském Landek Parku otevřou letos 1. května. Půjde o expozici ryb u řeky. „Zatím má pracovní název Lososi se vrací do Odry. Lososi zde kdysi skutečně žili a rybáři by je sem zase chtěli dostat zpět. Nechci ale o tom ještě příliš mluvit, vše se připravuje,“ upozornil ředitel Landek Parku.

Ostravské hornické muzeum oslavilo vloni v prosinci 25 let od svého založení. Areál se nachází na ostravském kopci Landek, který je světově známou lokalitou nejen z hlediska hornictví, ale také archeologie a přírodovědy. V roce 1953 zde byla totiž nalezena Petřkovická neboli Landecká Venuše. Uhlí se zde začalo dobývat před více než 200 lety.

Areál Landek Parku leží na 35 hektarech, a kromě hornického muzea je zde i sportovně-relaxační areál s kempem a restauracemi.

autor: noc