Frenštátské můstky se mohou stát světovými

Loni uplynulo přesně 50 let od okamžiku, kdy skokan na lyžích Jiří Raška vybojoval v Grenoblu první českou zlatou medaili z olympijských her.

V jeho stopách se následně vydali i další úspěšní skokané, kteří dokázali bodovat i na těch nejprestižnějších světových závodech. V roce 2009 se v Liberci konal světový šampionát v klasickém lyžování, jehož součástí byly i závody skokanů. Světová elita se pravidelně scházela i na mamutím můstku v Harrachově, jenže uplynulo pár let a současná situace je úplně jiná.

V České republice není ani jeden můstek, na kterém by se v zimě dalo trénovat, natožpak závodit. Letošní republikový šampionát se dokonce musel přesunout do polského města Szczyrk. V tom všem se začalo blýskat na lepší časy. Spásou českých skokanů na lyžích by se měl stát Frenštát pod Radhoštěm.

Místní Skokanský areál Jiřího Rašky, který leží na pomezí Frenštátu a Trojanovic, by totiž měl projít významnou obměnou, která by z něj měla udělat můstky světové úrovně. „První bod je, aby se to podařilo zařadit do Národního investičního plánu. Když se to podaří, tak už by se připravovala projektová dokumentace a dělaly by se další kroky," uvedl bývalý skokan na lyžích, dvojnásobný medailista z mistrovství světa, vítěz Světového poháru a šampion z Turné čtyř můstků Jakub Janda, jenž je v současné době poslancem a zároveň předsedou skokanského úseku Svazu lyžařů ČR.

Skokanské můstky, které stojí v lokalitě na Horečkách, vznikaly v letech 1969 až 1973. Aktuálně jsou však velmi zastaralé, a tak se na můstcích K90, K45, K20 a K9 dá skákat pouze v létě.

Plánová modernizace přitom počítá s tím, že by se z nich mohl stát jeden z nejmodernějších skokanských areálů. „Po přestavbě by měl areál komplexní nabídku můstků. Chceme povýšit Frenštát na to, aby byl srovnatelný se skokanskými středisky v Německu, Rakousku nebo slovinské Planici,“ prozradil Dušan Rosypal, spoluautor architektonicko-urbanistické studie, kterou nechal vypracovat Moravskoslezský kraj a Město Frenštát pod Radhoštěm.

Počítá se se dvěma etapami rekonstrukce. Během té první by mělo dojít k proměně můstku z K90 na K100, plánuje se rekonstrukce tří malých můstků, příprava společného doskočiště či vybudování nové skokanské věže s rozhlednou. Také by zde měla vzniknout správní budova s muzeem Jiřího Rašky, tribuny pro deset tisíc fanoušků a nové parkoviště. Tato etapa, která my měla stát 315 milionů korun, by měla být dokončena do roku 2023. O sedm let později by mohla být hotová i druhá etapa, která počítá se stavbou nového můstku K80 a moderní lanovkou. Celkový rozpočet počítá s částkou 475 milionů korun.

„Je to krajské stříbro a chceme něco udělat pro tradici Jiřího Rašky. Máme dvě možnosti. Buď ten areál shnije, nebo ho posuneme do 21. století," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny. Pokud zvítězí druhá varianta, tak se dočkáme moderního areálu, který by mohl hostit závody mistrovství světa či Světového poháru. Zároveň by se v něm mohly konat i další kulturní a společenské akce.

autor: ZIKADO